Jak začít cvičit

Pro udržení dobrého zdraví a kondice je nezbytné pravidelné cvičení. Pomůže vám nejen zlepšit váš kardiovaskulární systém a snížit riziko vzniku různých nemocí, ale také díky němu můžete získat tělo vašich snů. Pokud jste začátečník a nejste si jistí, jak začít, zde je užitečný stručný průvodce.

Vyberte si správné cvičení

Víte, jaký je nejlepší druh tréninku? Ten, který zvládnete. Začátečníci jdou do všeho obvykle s neuvěřitelným nadšením, které má sklon opadat velmi rychle, protože si prostě naloží příliš mnoho. Je pochopitelné, že chcete vidět výsledky, ale cvičení je i změna životního stylu a to vyžaduje také úsilí, aby jste ho zařadili do vašeho pravidelného rozvrhu.

Vyberte si druh tréninku, který vás baví, a zjednodušte si jej. Nezavazujte se, že budete cvičit každý den.  Jakmile si najdete to pravé fitness a trenéra, můžete pokračovat na další výzvu.

Jaké potřebujete vybavení

Cvičení je k dispozici všem a pokud máte pohodlné oblečení, jste v zásadě připraveni. Doporučuje se kvalitní sportovní obuv se správnou podporou klenby, které zajistí, že budou vaše nohy v bezpečí a vaše držení těla správné. Začátečníci mohou začít i bez speciální tělocvičny, např. můžete začít skákáním přes švihadlo a sadou lehkých činek.

Začněte vždy zahřátím

Je třeba se zahřát před každým cvičením, pokud si nechcete poranit svaly či klouby a mít během tréninku větší výdrž. Dobrým způsobem, jak si rozproudit krev, jsou poskoky, se zvedáním kolen nebo skákání přes švihadlo. Poté můžete provádět rotace ramen, paží, kolen a kyčlí, abyste získali větší mobilitu.

Kombinujte posilování i kardio

Zatímco kardio cvičení je doporučeno pro ty, kteří chtějí spalovat hodně kalorií, posilování vám dá sílu a buduje svaly. Silné svaly spalují tuk rychleji a vašemu tělu dávají vyrýsovaný vzhled.

Skončete protahováním

Protahování pomůže předcházet bolestivosti svalů, udržuje vás flexibilní a minimalizuje riziko zranění.  Pomalu se uvolňujte, když si protahujete končetiny a dokončujete trénink.

Jak vytrvat

Pokud se zrovna cítíte unavení nebo se vám nechce cvičit, dejte si jako cíl pouze pět minut cvičení. Obujte si tenisky a dejte si prvních pět minut podle své rutiny. Pokud se začnete cítit motivováni, abyste to cvičení dokončili, je to skvělé. Pokud ne, pořád jste udělali aspoň něco a to je lepší než nic. Můžete se také motivovat tím, že se odměníte nějakou maličkostí. Není také špatný nápad naplánovat si dopředu tréninky s trenérem a zapsat si je ve vašem kalendáři. Díky tomu budete mít skutečný plán.

Podnikáte kroky ke zlepšení svého života, užijte si to!