Jak začít cvičit? Nechybujte hned od začátku.

Každý někdy začíná, a jelikož učený z nebe nespadl, nemůžete očekávat, že budete hned dělat všechno správně. Pokud se přesto chcete vyvarovat začátečnických chyb, je vhodnou volbou obrátit se již od začátku na fitness poradce. Poradí vám se stravou i správnou technikou cvičení a vy se dříve dočkáte vytoužených výsledků.

Na to, jak začít cvičit, není potřeba číst žádné dlouhé návody. Na nic nečekejte a začněte ještě dnes! Na domácí cvičení nepotřebujete nic speciálního, pusťte si na YouTube nějaké video a zkuste cvičit podle něj. Posilujte s vlastním tělem, cvičte jógu, vyzkoušejte pilates nebo zumbu. Volba je jenom na vás a v začátku se každý pohyb počítá. Časem byste mu však měli dát nějakou formu a režim. Takže na co se v začátcích připravit?

1. Domluvte si schůzku s fitness poradcem

Můžete se do cvičení pustit sami, ale jestli chcete co nejdříve dosáhnout nějakých výsledků, nechte si poradit od fitness poradce. Sdělíte mu svůj cíl – je rozdíl, zda chcete zhubnout, nebo zpevnit tělo – a on vám doporučí vhodné aktivity i frekvenci tréninku. Jistě vám poradí také nějaké dobré fitness centrum, kam můžete chodit cvičit, naučí vás cviky, jež můžete cvičit doma. Někteří fitness poradci s vámi mohou jít i do fitness centra, budou u vás stát a naučí vás, jak správně cvičit. Záleží, jak moc chcete s fitness poradcem spolupracovat.

2. Nakupte si oblečení a vybavení

Až se rozhodnete (sami nebo s fitness poradcem), jakým sportovním aktivitám se chcete věnovat, nakupte si odpovídající oblečení a vybavení. Cvičit se samozřejmě dá i ve starých teplákách, ale hezké oblečení vás motivuje. Pokud se kromě posilovny či fitness chystáte zařadit i domácí tréninky, budete potřebovat také nějaké pomůcky. Neděste se, činky, závěsný TRX systém či posilovací guma vás nebudou stát půlku výplaty a rozhodně není nutné si doma zařizovat celou posilovnu. Existuje spousta cviků s vlastní váhou.

3. Změňte své stravovací návyky

Strava s cvičením velmi úzce souvisí a mnohdy se říká, že pro hubnutí je ještě důležitější. Tělo potřebuje bílkoviny, aby mělo z čeho tvořit svaly, musí mít dostatek energie a vitamínů pro všechny tréninky. Jídelníček vám může sestavit fitness poradce, pro začátečníka je to asi nejlepší varianta. Možná však sami tušíte, že není úplně to pravé snídat buchtu, obědvat smažený sýr s hranolky a večeřet párky. Nemusíte jíst fastfood, abyste jedli nezdravě – mnozí lidé se stravují doma, a přesto své tělo vykrmují špatnou potravou.

4. Nastavte si pravidelný režim

Pokud se vydáte za fitness poradcem, sestaví vám ho na míru. Jestliže se chystáte cvičit sami, vytvořte si takový „plán“ sami. Není dobré chodit cvičit tehdy, když máte čas. Místo toho si řekněte, že každé pondělí, čtvrtek i sobotu budete cvičit a v úterý si zajdete zaběhat. Když si vytvoříte takový režim, donutí vás to k pravidelnému cvičení, což je důležité, pokud chcete dosáhnout nějakých výsledků.

Hlavně se nevymlouvejte na to, že si teprve musíte domluvit schůzku s fitness poradcem nebo potřebujete nakoupit sportovní oblečení. Na nic nečekejte, s cvičením začněte hned.