Jak se stravovat při tréninku?

Mnohdy se tvrdí, že strava tvoří 80 % úspěchu a cvičení jen zbylých 20 %. Je tomu skutečně tak. Pokud budete dřít v posilovně, chodit běhat, jezdit na kole a potit se na spinningu, ale nezměníte své stravovací návyky, výrazného zlepšení se dočkáte jen stěží.

Není třeba se strachovat. Pokud chcete zhubnout či formovat postavu, není nutné vzdát se jídla, které máte rádi. Je v pořádku dát si čokoládu, smažený sýr s hranolky či svíčkovou se sedmi, jen to nesmíte jíst každý den. Základ vašeho jídelníčku by měly tvořit potraviny, které tělu dodají, co potřebuje.

Dodržujte pravidlo 80:20

80 % vaší stravy by měly tvořit kvalitní potraviny, zbylých 20 % můžete vyplnit méně hodnotnou stravou. Nesnažte se v hlavě dělit jídlo na dobré a špatné. Veškeré jídlo dodá vašemu tělu energii a živiny, jenom některé jich má více než jiné.

Základ vaší stravy by měly tvořit potraviny jako maso, rýže, kuskus, bulgur, těstoviny, luštěniny, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, oříšky, ovesné vločky apod. Není potřeba se ničeho vzdávat, jen se snažte vybírat si kvalitnější varianty. Místo čokoládového jogurtu s kuličkami si kupte raději sýr s vysokým obsahem bílkovin. Namísto běžného konzumního chleba si začněte kupovat celozrnný. Salámy vyměňte za poctivou vysokoprocentní šunku. Nemusíte nutně nakupovat v obchodech se sportovní výživou. Potraviny vhodné pro jídelníček sportovce koupíte i v běžném supermarketu.

Není nutné počítat si bílkoviny

Spousta začínajících sportovců nabyde dojem, že musí jíst mnoho bílkovin a co nejméně sacharidů, po nichž se přece tloustne. Bílkoviny sice jsou důležité, ale postavit stravu pouze na nich nestačí. I sacharidy tělo potřebuje, získává z nich energii. Stejně důležitá je vláknina pro dobré trávení a také tuky, přičemž je vhodné vybírat si zdravé tuky. Získáte je třeba z avokáda, másla, kokosového oleje, ořechů apod.

Kromě sacharidů, tuků, bílkovin a vlákniny je důležité zaměřovat se i na další živiny, minerály či vitamíny. Nemusíte je nijak sledovat, prostě se snažte mít co nejpestřejší stravu. Žít na kuřecím s rýží je dlouhodobě špatné. Podívejte se na obecné doporučené rady o stravování, regeneraci a nebo se rovnou podívejte na doporučení pro ideální stravu pro sportovce.

Špatná strava brzdí úspěch

Nedokážete si představit, z jakých potravin by vaše tělo mělo získávat hodnotné živiny a kterých je lepší se vyvarovat? Pak si raději nechte poradit. Odborník vám vysvětlí základy a povede vás k sestavení ideálního jídelníčku. Časem pochopíte, co je dobré, a co nikoliv, zjistíte, jaké potraviny vašemu tělu vyhovují. Jídelníček totiž není univerzální záležitost. Každému sedí něco jiného, takže na všeobecný jídelníček, který jste objevili někde na Internetu, raději zapomeňte. Jenom by vás brzdil v úspěchu. Nikdo neříká, že si budete muset platit výživového poradce navždy, jde o to, aby vás naučil základní principy.