Jak zhubnout, když to zdánlivě dále nejde?

Ztráta váhy a její udržení posléze je pro někoho neustálý boj. A jako v každém boji, i zde jsou situace, kdy nejste vy ten, co je nahoře. Otázka ale je, co dělat tehdy, když se snažíte podle všeho dost, nejíte tolik, přesto se ale zdá, že jste zasáhli určitou úroveň, za kterou to zdánlivě nejde?

Nemusíte ale propadat beznaději, je to zcela normální, čím hubenější totiž jste, tím více se vám zpomalí metabolismus, takže tím více práce to pak vyžaduje celé. Potřebujete s menším tělem i méně jíst, takže to je jedna cesta, druhá zase postaru spálit.

Pijete alkohol každý den

Váš oblíbený koktejl může mít více kalorií jako se zdá. Pro příklad, stará dobrá Margarita může mít až 300 kalorií. A kromě toho, energetický je i alkohol, nemluvě o faktu, že vám nenápadně zvýší chuť na jídlo trochu – lidé co dostali placebo, tak snědli stejný objem a ti se dvěma drinky snědli o 30 % více.

Nejíte dostatek proteinů

Jak ztrácíte váhu, tak spolu s tukem to odnáší i svaly, takže je důležité, abyste si právě ty udrželi. Příjem vašich proteinů by měl být na 0,8-1 g na 1 kg vaší tělesné váhy.

Jídlo si správně nerozdělujete

Mnoho z lidí, co cvičí a snaží se shodit, tak devalvuje důležitost správné velikosti porcí.

Možná si přidáváte do smoothie pár lžiček něčeho chuťové zajímavějšího (ochucené máslo nebo jiný tuk vám s pár pořádnými lžičkami přidá 120 kalorií denně a tedy 840 týdně!), obecně se smoothie vyhněte vždy při hubnutí: zničíte zde ve vodě nerozpustnou vlákninu, jenž drží tu rozpustnou ve vodě, takže vše strávíte a díky nulové vláknině se celá část stráví tělem a nedostane tam, kam by měla: do vašeho tenkého střeva. Kvalitní bakterie zde vyžadují kvalitní stravu!

Čím více vlákniny jíte, tím lépe pro buňky dole a tím více z daného jídla (i 10-30 % klidně) sní tedy jen bakterie a ne vaše tělo!

Často si dopřáváte něco speciálního

Jaký to bude problém, když si po cvičení dáte jeden malý dortík, že? Tento přístup vám může zničit celou vaši snahu, jelikož co jste pracně shodili hned zase naberete.

Když si člověk dá extra zabrat, obvykle má podvědomou touhu se podvědomě odměnit za to i slušně. Nakonec tedy dojde k tomu, že když si dáte párkrát týdně kousek cukroví, co má 500 kalorií, tak za měsíc je to 6 000 kalorií.

Nežli podobné věci, to se raději odměňte jedním kopečkem kvalitní vanilkové zmrzliny nebo páskem tmavé čokolády každý den.

Většina lidí to nesplňuje ani náhodou, ale jen tak 10-20 % příjmu energetického by mělo pocházet z junk-foodu. Když vás tedy zasáhne chuť na něco, tak se to pokuste omezit na 10 % z vaší dávky celodenní: když třeba jíte 2800 kalorií denně, tak si můžete dát maximálně 280 kalorií.

Myslíte si, že jste aktivní více jako doopravdy

Když začnete více cvičit, tak narazíte na něco, co se jmenuje „kompenzační inaktivita“ – to znamená, že sice cvičíte více jako normálně, ale zase se díky tomu méně pohybujete.

Většina lidí to tak dělá – ráno si dávají do těla, ale když přijdou domů, tak si sednou na gauč a nahodí PC nebo Netflix, jelikož mají pocit, že již dnes udělali dost. I po cvičení se tedy hýbejte trochu: procházky, pravidelné chození a běhání po schodech v paneláku, …