10 věcí, které byste měli zvážit při výběru trenéra

Chcete začít cvičit a tušíte, že to bez trenéra nezvládnete? Svůj sen o zdravém těle byste měli předložit tomu správnému a pozor, ne vždy to musí být ten nejdražší u Vás ve městě. Jak provést výběr, aby byl úspěšný a splnil opravdu všechna očekávání? O tom se dnes pobavíme.

Výběr správného trenéra se může jevit jakožto jednoduchá záležitost. Zvlášť pak v menších městech nebo vesnicích, kde je jenom jeden nebo přinejlepším dva. Jenže pokud zvětšíte možné pole působnosti, pravděpodobně osobních trenéru najdete i desítky. Jak si pak tedy poradit a co jsou hlavní kritéria výběru?

Pro tento účel jsme sestavili jednoduchý list deseti věcí, které musíte před podáním ruky novému trenérovi zvážit. Pokud ho vybíráte poprvé, doporučujeme opravdu nad každou z věcí strávit alespoň 10 minut a urovnat si myšlenky i představy spolupráce.

  1. Potvrzení možnosti vykonávat trenéra: Jako první byste měli u každého trenéra zjistit, jak se k trénování dostal. Respektive primárně zajistit, aby měl certifikaci a mohl trénování legálně provádět. Rozhodně se shodneme na tom, že papír nedělá dobrého trenéra, ale v rámci vašeho osobního bezpečí je certifikace poměrně ulehčující okolnost. Dobře vyučený trenér bude vědět, jaké jsou limity vašeho těla a nedojde tak k nechtěným zraněním.
  • Zkušenosti: Ruku v ruce s certifikací jdou také zkušenosti. Pravděpodobně nebudete prvním klientem daného trenéra, i tak je ale dobré zjistit si, jak dlouho už tuto činnost vykonává. V mnoha sportech totiž může právě zkušenost hrát velkou roli, která vám umožní rychlejší růst a s tím spojené lepší výsledky.
  • Osobnost: Trenér by měl být buďto vašim úhlavním nepřítelem, kterému to plni motivace chcete natřít, jak jen to půjde nebo nejlepším přítelem. V obou případech velice záleží na výběru osobnosti. Vybírejte podle toho, jaké máte požadavky, popřípadě podle toho, kdo vám přijde sympatický.
  • Filozofie: Jakmile se přiblížíte předchozími kroky k užšímu výběru trenérů, zajímejte se o jejich filosofii a styl, jakým vyučují. Možná vám některý přijde bližší a jiný zase nepříjemný. Opět volte dle své preference.
  • Specializace: Hledáte-li opravdu někoho, kdo vám pomůže k jasně danému cíli, pak pátrejte po speciálních specializacích. V tomto ohledu samozřejmě nemyslíme cíl zhubnout, ale například zvednou nové PR potažmo zaběhnout maraton. Zkrátka jasné cíle, za kterými vás nejlépe dovede právě člověk zkušený v tomto ohledu.
  • Cena: Mějte na paměti, že vše něco stojí. Již na začátku jsme avizovali, že nejdražší nemusí být pro vás hned ten nejlepší. Jenže ona cena většinou bývá postavená právě na základě dlouhých zkušeností, spousty certifikátu a vynikající specializace. Proto pořádně promyslete, kolik si můžete dovolit a pokračujte s výběrem dál.
  • Dostupnost: Pokud půjdete po nižší ceně, dost možná narazíte na trenéry, kteří mají spoustu klientů a nejsou tak moc často dostupní ani časově flexibilní. Proto si kontrolujte i trenérovu dostupnost. Jak často a kdy se věnuje každému klientovi? Když nebudu stíhat, navrhne mi jiné datum nebo trénink odpadne?
  • Lokace: Svojí roli hraje samozřejmě také lokace tělocvičny, ve které trenér působí. Vždy nemusí být zrovna nejšťastnější, zvolíte-li vzdálené místo od bydliště. Pak totiž pravděpodobně dojde k úbytku motivace pro cvičení. Toto je opravdu podložené…
  • Způsob zjišťování výsledků: Nezapomeňte si ještě zjistit, jakým způsobem bude trenér zjišťovat váš postup tréninkem. Jak bude případné úspěchy na cestě měřit?
  1. Reputace: Posledním kritériem je reputace. Záměrně je postavená až na konec, poněvadž každý klient si nemusí sednout s každým trenérem. Váš výběr by tak měl být primárně postaven na předchozích radách a ne úplně na recenzích po internetu. I tak ale raději výběr zakončete menším náhledem do historie trenéra.

Nakonec přejeme hodně štěstí ve výběru. Obrátit se můžete i na projekt fitness poradce, kde najdete nejlepší trenéry z okolí přehledně a na jednom místě.

Cvičíte pod dozorem trenéra nebo sami?