3 tipy jak zhubnout

Existuje mnoho cest, jak ztratit váhu. Když ale zkusíte nějakou dietu, obvykle vás to nechá hladové a lačnící po jídle. Moderní Váš přístup k věcem ale může mít trvalé výsledky i pro vás. Mnohé diety jsou od pohledu podezřelé (dle krevních skupin) a i zde je tedy na místě používat vlastní rozum v první řadě a o věcech důkladně přemýšlet, hledat další materiály a studovat i další názory na věc.

I. Snižte cukry a škroby

Prakticky každý moderní člověk má příjmový přebytek škrobů a cukrů. Problém s tím je jednak ten, že to zvyšuje inzulinovou rezistenci a za druhé, jde o jídla, jenž se stráví rychle a vy pak máte po hodině-dvou zase hlad. Když omezíte cukry a škroby, můžete během týdně shodit i 5 kg.

Nepijte již džusy Fruktóza zde se vám v játrech totiž přímo rozkládá (stejně složitým a končícím procesem) jako alkohol přímo na mezi-tkáňový tuk (laicky řečeno, ten typ, jenž nezakulacuje vaše tvary, ale máte ho mezi orgány a způsobí cukrovku časem). Limonádám chybí důležitá věc – vláknina. Limonády a a jiné slazené náboje jsou nezdravé a zbytečné, když je všude k dispozici kohoutková voda.

II. Jezte hlavně proteiny, tuk a zeleninu

Ke snídaní chcete dobré zdroje tuku a proteiny: vejce, maso, ryby, fazole, … A hlavně – věci jako mandle a slunečnicová semínka. Po kvalitním tuku také nemáte nečekaně dlouho hlad.

Určitě se nebojte zdravých tuků – olivový olej (nesmažit!), kokosový olej, lněný olej (jen za studena!), máslo, avokádo, … I palmový tuk a sádlo jsou paradoxně zdravé, protože jsou velmi nasycené a nepřepalují se skoro (na rozdíl od rostlinných olejů syntetizovaných).

Když jíte hodně proteinů nutíte tělo ty nadbytečné opět z těla pracně vyloučit, což vám dává denně 80-100 kalorií k dobru. Hodně proteinů se podepisuje i na tom, že pak nemáte takový hlad večer a v noci.

Nepodlehněte ani dnes tak populárním „smoothie“: když si jej uděláte, tak tím zničíte vlákninu nerozpustnou ve vodě, jenž drží vlákninu rozpustnou ve vodě na svém místě a jedna bez druhé zkrátka nefungují. Jezte skutečné jídlo, vždy!

III. Minimálně třikrát týdně sportujte

Naše tělo je postavené tak, že jakoukoli váhu shodíte, vždy to bude tvořené právě 50 % svaly a 50 % bude váš tuk. Jen tedy shodit tuk a nevybudovat si další svaly se vám nemusí vyplatit a zjistíte po týdnu-dvou sami, že jaksi podezřele ztrácíte pracně tvarovanou postavu. Dejte tělu zabrat i po této stránce a buďte poctiví.

Má to i ten další benefit, že se vám opět nezpomalí metabolismus. I při hubnutí se tedy nebojte nabrat nějaké to svalstvo. Zeptejte se zde odborníka, pokud je to pro vás nová věc, nicméně chodit byste sem měli 3-4x týdně. Pokud to pro vás není přijatelné (cena, umístění, …), tak si můžete dát pořádně do těla ve své vlastní režii / domácí posilovně: běhání je zadarmo též kdykoliv a kdekoliv. Vynikající je rychlá chůze, turistika, plavání a jízda na kole.

Jezte kvalitně

Snažte se jíst dobré proteiny, dobré tuky a zeleninu/ovoce s nízkým obsahem cukru (a vlákninou, jenž jako jediná zajistí, že se jídlo dostane i do střev k bakteriím a nestráví se hned v játrech vše). Jezte skutečné jídlo, ne zpracované civilizací!