5 důvodů, proč začít běhat pod dohledem trenéra

Popularita běhání v posledních letech stoupá – a aby také ne. Je to sportovní aktivita, která se dá provozovat kdekoliv během celého roku a nepotřebujete k ní téměř žádné speciální vybavení kromě dobré obuvi a sportovního oblečení.

Běhání se zpočátku může zdát snadné. Pokud se do něj ovšem pustíte sami bez odborných informací a bez jakýchkoliv zkušeností, můžete se dopustit nepříjemných chyb. Proč si tedy i na běhání sehnat fitness trenéra?

1. Běh si neznechutíte

Jako začátečník bez zkušeností budete dělat spoustu věcí špatně. Chyba není ve vás, žádný učený z nebe nespadl a nemůžete vědět všechno. Vyberete si špatnou obuv, budete běhat příliš rychle, či naopak pomalu, zvolíte nevhodnou trasu, frekvence běhání bude příliš nízká, nebo naopak moc vysoká. To jsou jen některé z chyb, jež můžete udělat a jež vám celou aktivitu natolik znechutí, že s ní možná brzy přestanete. Fitness trenér vám se vším poradí a vy díky jeho radám u běhání vydržíte déle než týden. Kromě toho budete mít někoho, kdo se stane vaší motivací. Když už si seženete trenéra, nebudete přece moci jen tak přestat.

2. Naučíte se správnou techniku

Běh je sice přirozený pohyb, i tak se v něm ale dá chybovat. Víte, že správně by se při běhu mělo došlapovat na špičky? Bolí z toho lýtka, ale natrénovat se to dá. Špatně je, když běháte příliš v předklonu či v záklonu. Chybou je rovněž nepoužívání rukou.

Vy sami na sobě tyto chyby nevidíte. Možná byste si jich všimli, kdyby vás někdo natočil, jak běžíte. Fitness poradce si jich všimne na 100%.

 3. Budete se zlepšovat

Pokud se rozhodnete jen tak běhat bez jakéhokoliv plánu, zlepšení přijde pomalu. Trenér vám dokáže sestavit plán na míru, správně zkombinovat délky tratí podle toho, co je vaším cílem. Hubnete? Pak běhejte klidně pomaleji a delší trasy. Chcete zlepšit rychlost na kilometr nebo natrénovat na závody? Zařaďte i sprinty, pomohou vám vylepšit tempo. Fitness trenér s tímto vším poradí.

4. Nepoškodíte si tělo

Sportem ku zdraví a také k trvalé invaliditě. Časté běhání na tvrdém povrchu poškozuje klouby. Nesprávně vybranou obuví si můžete přivodit otlaky na patě, nebo dokonce patní ostruhy. Nedostatečné protahování má na svědomí mnohá zranění. Nadměrné zatěžování organismu vede k problémům s klouby, šlachy i svaly. Vážně toužíte své tělo vystavovat riziku?

5. Jen o běhání to není

Chcete, aby běhání mělo nějaké výsledky? Ať už je vaším cílem lepší kondička, nižší váha nebo pevnější tělo, vždy budete potřebovat více než dvakrát týdně nazout tenisky. Důležitý je správný jídelníček, správné myšlení a také jiné sportovní aktivity, protože i ty vám mohou pomoci, abyste v běhání byli lepší. Zkušený trenér ví, co zařadit do vašeho tréninkového i jídelního plánu.

Fitness trenér je samozřejmě investice navíc. Je to však investice do vás, do vašeho zdraví, vašeho těla i mysli.