Jak cvičit efektivně

Cvičení by mělo být přizpůsobeno věku člověka, jeho cílům, výživovým zvykům, volnému času atd. Než si vytvoříte svůj tréninkový plán, je dobré si ujasnit odpovědi na tyto otázky:

1. Jaké jsou vaše cíle?

Snažíte se zhubnout? Chcete budovat svaly nebo si zlepšit fyzickou kondici? Připravujete se na první půlmaraton?

Ať už jsou vaše cíle jakékoli, je dobré si je zapsat a uvědomit si, čeho se snažíte dosáhnout. Tyto cíle se budou postupem času a tréninku vyvíjet. Důležité je také mít správná očekávání, proto se ujistěte, že přemýšlíte o dosažení svých cílů s realistickou časovou osou.

2. Kolik času můžete věnovat cvičení?

Pokud si dokážete najít na cvičení hodinu denně, je to fantastické. Většina z nás ale chodí do práce, má děti, psa, atd. a tudíž nemá na trénink každý den čas. Dobrou zprávou je, že na kvalitní komplexní cvičení, které zahrnuje trénink kardio a silový trénink, nepotřebujete hodiny času. Ať už jsou vaše časové možnosti jakékoli, rozhodující je výběr nejúčinnějšího tréninku.

Efektivní je takové cvičení, kde využijete práci celého těla v krátkém, intenzivním tréninku:

  • Zaměřte se na více svalových skupin

Čím více svalů pracuje, tím vyšší intenzita a tím více kalorií spálíte během tréninku i po tréninku.

  • Funkčnost

Vaše svaly nefungují izolovaně ani v reálném světě, tak proč byste měli při tréninku zapojovat vždy jen jednu svalovou skupinu? Zapojení více svalových skupin napodobuje činnosti v reálném životě, které pravidelně provádíme.

  • Efektivita 

Kdykoli můžete zapojovat více než jeden sval najednou, zkrátíte si tak drahocenný čas ze svého tréninku. 

  • Intenzita

Pokud máte málo času, zaměřte se na intenzitu. Čím náročnější bude váš trénink, tím efektivnější bude následné spalování.

3. Jaká je Vaše aktuální kondice?

Jste v kondici? Nebo si to alespoň myslíte? Nebo víte, že s ní něco musíte udělat? Případně si nejste jistí, jak na tom jste? Kondice se totiž netýká jen svalů a tělesného tuku a není to jen o tom, jak moc se zapotíte během tréninku. Ideální pro vaše tělo je, pokud přitom také optimálně funguje kardiovaskulární systém, nepoškozujete si při cvičení klouby a vybudujete si dostatek svalů na spalování tuku. Toto byste měli brát v úvahu při stanovení vašich cílů.

4. Jaké máte zkušenosti?

Při cvičení je zásadní vědět přesně, jak cviky provádět, čímž jednak maximalizujete účinnost cvičení a zároveň eliminujete riziko zranění. Proto je pro maximálně efektivní cvičení nejlepší vybrat si zkušeného osobního trenéra, který vás naučí vše, co potřebujete vědět a naučí vás správný způsob, jak provádět každý pohyb. Sestaví vám perfektní tréninkový program, který vám pomůže dosáhnout vašich cílů s ohledem na vaši současnou fyzickou kondici a zdraví. 

5. Jak jste na tom s motivací?

Motivaci je často obtížné udržet, když cvičíte na vlastní pěst. Pokud vám občas chybí odhodlání převléct se a vyrazit do tělocvičny, trénink tu a tam nebo úplně vynecháte, protože na vás nikdo nedohlíží, zkuste to s trenérem. Pravidelné cvičení s osobním trenérem vytváří zodpovědnost a zvyšuje motivaci. Zkušený trenér se navíc postará o to, že se nebudete při cvičení nikdy nudit.