Jak najít maséra?

Pokud se chystáte začít se sportem, budete se muset také naučit, jak relaxovat. Kdo totiž cvičí, pro toho jsou bolesti svalů, případně natažené svaly na denním pořádku. Budete-li chtít trénovat pravidelně, kvalitní regenerace je nezbytná. Skvělou formou úlevy pro svaly může být například masáž.

Maséra si ovšem musíte pečlivě vybrat – vždyť se vás bude dotýkat, když budete téměř nazí. Musíte k němu mít důvěru a věřit také jeho schopnostem. Jak tedy vybrat a najít dobrého maséra?

Zeptejte se známých a hledejte na internetu

Prvním krokem je vůbec vytipovat někoho, kdo masáže provádí. Zeptejte se svých známých, možná někdo z nich na masáže chodí a má zkušenosti s dobrým masérem či masérkou. Pokud ne, hledejte na internetu. Podívejte se přímo na webové stránky wellness či fitness poradenství, mnohdy nabízí také masérské služby. Jistě také můžete hledat i na našich stránkách.

Prostudujte si, jaké má vzdělání

Zřejmě i vy dokážete udělat příjemnou masáž partnerovi či partnerce, s profesionálním masírováním však nemá nic společného. Masér by měl mít odpovídající vzdělání akreditované MŠMT. Pokud vidíte, že má za sebou několik kurzů a neustále se vzdělává, je to rozhodně dobré znamení. Takový masér jde s dobou a jeho práce ho baví a naplňuje, nedělá ji pouze pro peníze.

A proč vzdělání požadovat? Protože jedině masér s odpovídajícími znalostmi ví, co tělo potřebuje, vyzná se v anatomii těla a v případě bolesti vám uleví, nikoliv přitíží. Masér bez znalostí anatomie je pouze člověk, jenž vás hladí za peníze, a toho zřejmě nepotřebujete.

První masáž

První masáži by měl předcházet rozhovor. Masér se vás zeptá na kontraindikace – například člověk po operaci páteře by neměl chodit na masáž zad. Kontraindikace se liší u jednotlivých typů masáží, takže je potřeba si je na začátku vyjasnit. Probere s vámi váš zdravotní stav, zeptá se na části těla, na nichž chcete pracovat a poradí vám, jak to můžete dělat i doma. Masér se znalostí anatomie vám může poradit vhodné cviky pro uvolnění ztuhlých svalů apod.

Po celou dobu byste s masérem měli komunikovat. U masáže je sice cílem relaxovat, ale když vám něco nebude příjemné, určitě se ozvěte. Po masáži byste si měli promluvit o tom, jak se cítíte a zda se vám vše líbilo.

Nebojte se maséra změnit

Nebude-li se vám líbit první masáž, možná vyzkoušejte ještě druhou – aspoň v případě, že si s masérem vyjasníte, co vám nevyhovovalo. Pokud ani podruhé nebudete spokojení, na nic nečekejte a najděte si maséra či masérku novou. Maséra ve svém okolí vám pomůže najít náš portál fitness poradců. Masér by to být člověk, s nímž se cítíte dobře, a jehož ruce vašemu tělu poskytují úlevu. Po masáži byste se měli cítit klidnější, veselejší, vyrovnanější. Špatně prováděná masáž může dokonce ublížit, tak si maséra vyberte pečlivě.