Jak podpořit větší hubnutí?

Co se týče vašeho hubnutí tak styl „pomalu a systematicky“ je asi ta nejbezpečnější cesta ohledně vašeho hubnutí, celý ten proces ale můžete výrazně urychlit. Obvykle je to totiž ta nejbezpečnější cesta za lepší fyzičkou a hubnutím zároveň: žádné extrémy, žádné příliš drsné diety a čas od času si můžete i dát něco nezdravého. Jako třeba pár piv (arzén, cukr, alkohol).

Je možné ale, že to celé nikam nevede již podezřele dlouho, takže jste (celkem pochopitelně) již trochu i nervózní. Také se možná ženíte, měníte práci nebo něco jinak radikálně ovlivňuje váš život. A vy zkrátka potřebujete pořádný start.

Nepodlehněte pokušení zkusit každý den něco zcela nového na webu, na co v této věci narazíte. Vy se potřebujete držet spíše základních strategií a ty provádět více agresivně. Musíte jednak shodit kila, ale také nabrat nějaké ty svaly během toho.

Více se pohybujte přes den namísto tuny cvičení na výdrž

Asi i vy jste přesvědčení, že vytrvalostní cvičení je ta nejlepší cesta za zhubnutím, takže i vy asi denně trávíte hodiny a hodiny běháním na pásu, joggingem, jízdou na kole, … Je zde ale chytřejší přístup: zvyšte raději své méně náročné aktivity přes den. A každý druhý den to proložte silovým tréninkem a mírně až středně náročným aerobikem.

Mnoho lidí si dnes myslí, že když si včera dali špagety nebo mnoho dobrého sýra, že si dnes dají „cardio“ jako pomoc proti všem těmto škodám. Máme tu pro vás ale překvapení – pro běžnou osobu to není cvičení, co je pro něj největším ničitelem kalorií. Tuto čest má staré dobré chození během dne, práce a chození okolo domu, procházka se psem, … a další chůze nízké intenzity: „Vědci tomu vznešeně říkají NEAT - non-exercise activity thermogenesis, je to ale jen vznešený název pro větší pohyb během dne,“ říká cvičební fyziolog Dr. Mike T. Nelson, zakladatel Flex Diety, modulárního systému pro maximalizaci výkonu a kompozice těla.

Krok jedna je tedy více se přirozeně pohybovat.

Přidejte na váze pro silová cvičení

I když jej samozřejmě také nyní využijete k pálení kalorií, tak jeho benefity jsou spíše dlouhodobého rázu. Silová cvičení vám pomáhají i budovat lepší figuru, díky které zase lépe vypadáte, máte lepší výkony v práci i v životě a budete žít patrně déle. I když držíte dietu, tak jedna věc je sice vydat více energie jako přijímáte, ale je také neméně důležité nahradit to vše právě dobře stavěnou „muskulaturou“. Aerobní cvičení pomáhají udržet srdce, plíce, metabolismus, … v lepším stavu pro další boj s tukem. Snáze si proto i pak váhu udržíte.

Nevyhazujte zcela škrobovitá jídla

Asi jste to viděli také někde: jako první musíte přestat s nudlemi, rýží, chlebem, bramborami, … Teorie je, že je to nepřítel číslo jedna při vašem hubnutí. Donedávna se odrazovalo od tuků, pak zase od škrobů. Člověk potřebuje ale všechny tři makronutrienty zároveň, má-li být zdravý. I když to není opravdu nutná věc jako proteiny třeba, tak jsou potřebné k udržení vámi vybudované síly a svalstva.

Když cvičíte natvrdo, chce to cukry

Pro cvičení vysoké intenzity jsou cukry vaši kamarádi: vaše tělo je preferuje i při běhu, tréninku a dalších podobně vysoce intenzivních činnostech. Také jsou třeba pro běžné zdraví – když jsou příliš nízké (60 g bílého cukru ženy a 90 g cukru denně muži nejvíce), tak tím tělo stresujete a potenciálně negativně ovlivníte i svoji imunitu (tělo z cukrů dělá i spermie mimochodem).