Kde najít fitness trenéra?

Dnes je trendy chodit pravidelně do fitka a cvičit. Na internetu najdete spoustu informací o zdravém životním stylu, sportování i o tom, jak trénovat. Ale skutečně ke shození pár kil nebo zpevnění postavy stačí, když si budete číst příspěvky na Instagramu a dívat se na videa fitness influencerů?

Většinou ne. Ne že by vám všichni ti instagramoví odborníci na fitness chtěli lhát, ovšem to, co funguje pro ně, nemusí vyhovovat vám. Kromě toho vám zřejmě nesdělují úplně všechno o svém životním stylu. Dostanete jen půlku informací a ve finále si můžete více uškodit než prospět.

Špatný trenér je horší než žádný trenér

Trenérů je dnes hodně, a tak si dejte pozor, komu se svěřujete do rukou. Mnohé „fitness školy“ chrlí trenéry jako na běžícím páse, stačí, když absolvují měsíční kurz a hned dostanou nějaký certifikát. Špatně vybraný trenér přitom neznamená jen ztracený čas a peníze vyhozené oknem. Následkem špatného cvičení lidé končí v nemocnicích s bolestmi zad nebo potrhanými vazy. Někteří trenéři totiž neznají správné tréninkové metody, případně doporučují všem klientům úplně to stejné. Také pokud vám hned na prvním tréninku naloží takovou zátěž, že sotva dojdete domů, nebo se vám podezřele málo věnují, je něco špatně. Neváhejte trenéra změnit, možná vám nesedne zrovna ten první.

Kde najít trenéra?

Jestli už máte nějaké své oblíbené fitko, kam chodíte cvičit, zeptejte se nejdříve tam. Většina fitness center má své poradce a trenéry. Můžete je zkusit pozorovat při práci a udělat si představu, jak se chovají ke svým klientům.

Pokud s cvičením teprve začnete, hledejte na internetu. Fitness poradce vám může radit i na dálku, ale když si vyberete nějakého z místa vašeho bydliště, může s vámi chodit cvičit a radit vám i s technikou provádění cviků.

Dobrý postup je také zeptat se vašich známých, rodiny, kolegů, spolužáků. Jistě ve svém okolí máte někoho, kdo aktivně cvičí. Možná má svého trenéra, nebo aspoň o nějakém ví. Pokud se ve fitness komunitě pohybuje více než vy, pravděpodobně bude znát aspoň jednoho fitness trenéra z vašeho města.

Pokud nemáte na nikoho refence nebo hledáte nějakého specialist na daný sport, fitness kategorii nebo dobrého maséra. Můžete využít tento portál fitness poradců.

Jak poznat dobrého trenéra?

Prostudujte si, jaké má vzdělání, zda má sám nějaké praktické zkušenosti se sportem či kolik má klientů. Dívejte se zejména na tyto věci:

Dobré reference: Nejlepší je, když vám trenéra doporučí přímo někdo z vašich známých. Jinak si o něm zkuste dohledat něco na internetu.

Tréninkový plán na míru: Trenér by s vámi nejdříve měl probrat váš současný životní styl a očekávání, která máte. Je rozdíl, zda chcete zhubnout, nebo jen zpevnit tělo, vylepšit kondičku apod.

Osobní dojem: Se svým trenérem si musíte rozumět. Pokud nechápete, co po vás chce, nebo vám jeho rady přijdou podivné, nedůvěřujete mu, poohlédněte se raději jinde.

Když zvážíte výše uvedené věci, šance, že vyberete dobrého fitness poradce hned na poprvé, je vysoká. Kdybyste se přece jen netrefili, neváhejte a změňte ho. Jde o vaše tělo, zdraví, peníze i čas.