Trénink zaměřený na muže

Ať už chcete budovat svalovou hmotu, nebo úplně transformovat své tělo, bez cvičení se určitě neobejdete. Mužské tělo je v mnoha aspektech jiné než ženské, i na to tedy musíte brát ohled při sestavování tréninkového plánu.

"Ženy by měly běhat a muži chodit do posilovny." To je jeden z nejčastějších omylů. I něžnější pohlaví by mělo zvedat velké váhy a naopak muži by neměli opomíjet kardio trénink, pokud chtějí zhubnout. Muži však obvykle chtějí spíš budovat svalovou hmotu a k tomu je důležité silové cvičení.

Muži mají jinou stavbu těla než ženy

Muži mají na těle více svalové hmoty než ženy, mívají silnější dolní polovinu těla. Ženy mají sklon přibírat v oblasti boků, mužům roste spíš bříško. Mužský metabolismus je rychlejší, navíc rychleji shazují přebytečná kila díky tomu, že mají v těle více testosteronu. Rozdílů ve stavbě těla je prostě mnoho, a proto se musí objevit rozdíly také v tréninku.

Více svalů znamená více posilování

Jelikož je na mužském těle více svalové hmoty, je potřeba zařazovat více silových tréninků než v případě žen. Není nutné chodit denně do posilovny, posilovat se dá i s vlastní vahou, na venkovních workout hřištích či s TRX závěsným systémem, který je možné nainstalovat i v domácnosti. Vhod přijdou také klasické činky, jež nepředstavují vysokou investici.

Se silovými tréninky se to však nesmí přehánět. Svaly potřebují také odpočívat a regenerovat. Z toho důvodu je vhodné si cvičení rozdělit. Jeden den cvičit horní polovinu těla, poté spodní a střídat zatížení svalstva.

Na nabírání svalů je potřeba konzumovat dostatek bílkovin

Tato znalost je všeobecně známá. Mnozí si však mylně myslí, že proto musí denně jíst kuřecí s rýží. Maso je každopádně dobrým zdrojem bílkovin, ale získávat se dají i jinak. Strava by měla být pestrá, takže do jídelníčku zkuste zařadit i mléčné výrobky (tvaroh, mléko, jogurty – nejlépe řecké či Skyr jogurty), fazole, čočku, případně rostlinné náhrady masa jako tofu nebo tempeh. Doplnit denní příjem bílkovin vám pomůže i proteinový nápoj, když si ho uděláte s mlékem, tak získáte ještě nějaké proteiny navíc z mléka. Nezůstaňte ale jen u masa, jednostranně zaměřený jídelníček není z dlouhodobého hlediska dobrý.

Svaly vybudujete jen silovým tréninkem

Jak často chodit do posilovny? Jaké cviky jsou vhodné, abyste vybudovali svalstvo rovnoměrně na celé postavě? Jak správně regenerovat po cyklovýkonu? Kolik bílkovin byste měli kombinovat, aby svaly rostly? Odpovědi na všechny tyto otázky jsou dost individuální. Záleží, v jaké fázi se nacházíte nyní, jak vypadá vaše postava, jaký životní styl vedete.

Právě proto je nejlepší, když vám poradí zkušený fitness trenér. Může vám také ukázat správnou techniku cviků, protože pokud se chystáte zvedat velké váhy a budete to dělat špatně, nakonec byste si mohli i ublížit. Fitness poradce vám pomůže také s vyladěním perfektního jídelníčku. Jeho služby sice něco stojí, ale pod odborným vedením se dočkáte mnohem rychlejších výsledků. A hlavně si neublížíte.