Vysněný trenér aneb takhle byste se měli chovat

Přemýšleli jste někdy, koho hledají lidé, kteří si vysnili dokonalou formu a poptávají zdraví tělo? Dost možná to můžete být i Vy. Ruku v ruce s tím jde ale chování, které by měl každý trenér splňovat. Každý je jiný a na každého platí něco jiného, jaké jsou ale stálice?

Chcete být nebo už možná jste fitness trenér? Pak se vám následující řádky budou jistě hodit a zároveň zamlouvat. Pokud se totiž vezete na dráze úspěchu, pravděpodobně většinu z nich již perfektně ovládáte. Nedaří-li se vám ale naopak sehnat klienty, pak v tomto článku zmíněné metody a způsoby chování mohou k nějakým dopomoci. Nebudeme zalézat do detailů, řekneme si vše napřímo. Není totiž důležité znát vše teoreticky, důležitá je přece jen zkušenosti a tedy dostatek praxe. To už ale ze cvičení znáte…

Nemluvte, nepište, ale makejte se svými klienty.

První naprosto zásadní radu pochopí snad každý. Chcete-li být perfektní trenér, rozhodně se jím nestanete v on-line konverzaci. Dost často potkávám i trenéry, kteří se svými svěřenci jen mluví, ale cvičení nechají na nich samotných. Zatímco se věnují zase jiným klientům nebo nedej bože z posilovny úplně zmizí. Takhle to nefunguje… Sedněte si s klientem, proberte trénink a celý ho s ním odjeďte. Upozorňujte na chyby, motivujte a nezapomínejte na předávání zkušeností. Pár takových lekcí klientovi přinese neskutečný pokrok. Jakmile bude vše zvládat, klidně ho nechte v domluveném plánu cvičit samotného. Buďte ale vždy nápomocen. Vše je koneckonců o vztazích…

Tréninkem to nekončí.

Spousta spokojených klientů si cení i podpory na dálku. Jakmile tak docvičíte, buďte k dispozici pro své zákazníky i na sociálních sítích. Jako trenér jim můžete naposílat zajímavá videa se cviky nebo motivací potažmo doporučit playlisty na Spotify a podobně. Chtějí přece jen dělat přesně to, co milujete. Mají ve vás vzor a kouče, buďte jím!

Buďte klidně přísní, jen to nepřehánějte.

Každý trenér je jiný a v tom je i Vaše kouzlo. Zkrátka trénujte tak, jak Vás to bude bavit, a nedávejte si zábrany. Pravděpodobně si klientelu najdete a svůj kolotoč roztočíte v plné rychlosti. Nikdy ale nezapomeňte na to, že jsou klienti těmi, kteří Vám umožňují žít sen. Proto buďte důslední, přesní a vyžadujte výsledky. Zároveň se ale naučte odpouštět, případně přehlížet osobnostní typy klientů. Budou se snažit Vás překvapit, předvést co nového se naučili a jak jim to jde. Nebudou si platit za člověka, kterého nebudou poslouchat. A pokud ano, pak záleží čistě na Vás, necháte-li si tuto spolupráci líbit. Pokud ne, nebojte se zkrátka klienta vyhodit.

I Vy můžete udělat chybu.

Nikdo učený z nebe nespadl. Nebojte se tak někdy přiznat, že zkrátka nevíte. Celé je to myšleno tak, abyste byli ke svému klientovi nejméně upřímní přesně tak, jako bude on k Vám. Musíte si vybudovat důvěrný vztah, který Vám pomůže přejít mnoho překážek. Opět menší upozornění, počítejte, že každý nebude stejný a na každého nebude platit to samé. Buďte proto profesionál a pracujte se svými klienty, jak nejlépe umíte, ať jsou jaký jsou. Není výjimkou, že trenér dokáže rozpoznat potenciál klienta a i chování naprostého ignoranta během procesu přeměnit na mnohem lepší. Měníte život lidem, to je Vaše práce. Proto ji tak berte…

Buďte optimista a oslavujte i malá vítězství.

Zvlášť v začátcích potřebují klienti nejvíce motivace. Vzpomeňte si na své začátky, kdy každý kilometr, kilo nebo opakování navíc zlepšilo den i trénink. Dopřejte to svým klientům také. Pokud v nich vytvoříte onen pocit štěstí, budou se k Vám vracet s nadšením. Zároveň pravděpodobně přijdete o velký kus práce spojený s motivací, klient si uvědomí, za čím jde a jak dobře mu to dělá v životě.

Nakonec připomeneme, abyste byli za každých okolností sami sebou a nehráli někoho jiného. Pokud si s klientem nesednete a Vaše spolupráce skončí ještě v zárodku, pravděpodobně jste ušetřili spoustu zbytečného času. Přetvařující se trenéry nemá nikdo rád, proto jím nebuďte. Najděte si klidně vzor v jiném trenérovi, třeba i v televizi. Potom uvidíte, že být upřímný a sám sebou nese výsledky. Tak tedy hodně štěstí a hlavně spokojených klientů!

Začínáte s trénováním nebo už jste zkušeným trenérem?