Kdy je potřeba začít brát suplementy?

Jakmile začne začátečník cvičit, hledá rady a mezi informacemi narazí na slovo suplementy a tak začíná přemýšlet jaké suplementy užívat a kdy.

Jaké suplementy brát jako začátečník? Odpověď je velmi jednoduchá.
Proberme však nejdříve situaci a cíle cvičence.

Začátečník

V začátcích chce většina lidí, typicky zhubnout, tedy shodit tuk. A pak je tu menší skupina začátečníků, kteří jsou mladí hubení muži, a ti chtějí nabrat svalovinu. Obojí jde realizovat bez doplňků a pravě v začátcích pokud máte dobrý tréningový plán, tělo reaguje dobře a tedy změna přichází snadno, rychle a je výrazná.

Suplement a výkon

Suplement je doplněk, tedy nikoli základ pro sport nebo fitness životosprávu. Základem pro dobré výsledky každého člověka a sportovce obzvlášť je trojkombinace: tréning, regenerace a strava. Suplementem tak můžete doplnit jednu třetinu této kombinace nebo fixovat to co jste při stravování zanedbali.

Tréning

Kvalitní tréning vám zajistí dobrý tréningový plán, který vám je schopen připravit trenér. Kvalitní trenér zhodnocuje progress a upravuje postupně tréning na míru. Zároveň vás trenér naučí různé cviky a při osobním tréninku dohlédne, že techniku cviku provádíte správně a tak vás ochrání před problémy jako jsou přetížení, zranění a jiní problémy, které jsou u začátečníků částé. Dobré je proto si najít aspoň pro začátek osobního trenéra.

Regenerace

Regenerace se dělí na aktivní a pasivní.

Hlavní pasivní regenerace je spánek. Bez dostatku kvalitního spánku, dělo nebude zvládat dlouhodobě tréninky, natož aby se dosáhlo přírůstku svalové hmoty. Často se jako pasivní regenerace využívá masáž, sauna, vířivka a další.

Aktivní regenerace pak je strečink (protahování) nebo provozování jiné pohybové aktivity v mírném tempu po krátkou dobu například procházka.

Strava

Pro pohyb je potřeba energie, i pro regeneraci je potřeba energie. Pro stavbu nových buněk jsou potřeba navíc i stavební jednotky, typicky bílkoviny. Toto vše sportovec získává z toho co sní tedy ze stravy.

Bez kvalitního jídelníčku, který vám dokáže sestavit výživový poradce (ideálně sportovní), tak tréning pozbývá smyslu. A opět bez kvalitního jídelníčku nebudete schopni ani pravidelně trénovat. Je proto důležité si nastudovat co obsahuje strava a jak se stravovat. Kdo nedával pozor v biologii, tak pro začátečníka je opět ideální pokud má osobního výživového poradce, který mu tyto zásadní informace při osobních konzultacích.

Účinek suplementů

Důvod proč se suplementy berou je, že podporují buď výkonnost nebo regeneraci a následně tak cvičenec může podávat větší výkony a rychleji a lépe regenerovat. Některé suplementy obsahují složky, které jsou pro tělo nutné, ale v běžné stravě je jich minimum. Suplementy se užívají ústně a tak to napovídá, že se vlastně jedná i o stravu.

Kdy začít užívat suplementy?

Jak jste asi pochopili, pokud neovládnete základní tři pilíře: tréning, strava, regenerace a nemáte je přizpůsobené sobě na míru, tak nemá smysl řešit něco dalšího. Navíc lze některé suplementy lze nahradit kvalitní stravou. Proto pokud jste začátečník, tak suplementy vůbec neřešte! Zaměřte se na tréning a jídelníček. Chcete-li mít rychlý progres, tak si zaplaťte osobního trenéra a výživového poradce, který vám v začátcích poradí, cviky předvede a naučí a jídelníček varhne a stravu vysvětlí. Takové specialisty dohledáte i na našem portále fitness poradců.

Proč se o suplementech všude mluví?

Je potřeba si uvědomit, že výrova a distribuce suplementů je velice jednoduchá a tedy levná. Jedná se převážně o běžné suroviny zabalené v trvanlivém boxu. Daný výrobek se dá ochránit značkou a budovat povědomí o značce a díky marketingu výrobek tlačit zákazníkům. Je tam potřeba minimum lidského času na práci se zákazníkem a čas je drahý. Základní kulturistickou potravinou je ostatně rýže a na vaření rýži zatím velké mění nikdo neudělal.


Dělat bussines na fitness suplementech je velice jednoduché a díky malým nákladům výdělečné. A právě proto marketing všude tlačí informace o užívaní suplementů a nikoli o asijských restauracích, které vaří rýži.

Poučení

Z toho všeho plyne dokud neovládáte ani základy trojkombinace: tréning, strava, odpočinek, je přemýšlení o suplementech zbytečné plýtvaní energií a peněz.
V první řadě se naučte správně cvičit, vypilujte jídelníček, a věnujte dostatek času odpočinku a vyhýbejte se zbytečné zátěži (dneska typicky stress).
Pokud chcete urychlit svůj posun v začátcích vyplatí se investovat do fitness poradce, který vám poradí s jídelníčkem nebo tréningem.